Mobilabonnemang – Jämför mobilabonnemang & spara pengar

Stora pengar kan sparas!

Hur hittar man bästa mobilabonnemanget och börjar spara pengar? Modellerna för telefoner är numera avancerade smarta mobiler och med flera gigabyte datatrafik per månad gör detta att räkningen börjar bli mindre roliga.

De flesta användare med en mobil – kan spara stora pengar genom att byta nuvarande operatör. Många har nu börjat förstå det. Det handlar helt enkelt om att se över vilket abonnemang som passar Dig.

Mobilabonnemangsförsäljarna är mycket duktiga, de syns i press, på internet och reklam lite överallt. Bakom fliten ligger det faktum att de tjänar mycket pengar, en bra provision om de lyckas locka dig till att byta till just deras bolag. Det är dock viktigt att tänka sig för både och två gånger innan man byter. Här kommer några tips på vägen:

Hur använder du mobilen. När ringer du? Ringer du kanske mest på dagen eller på kvällarna? Är dina samtal långa eller korta? Använder du mest sms för att kommunicera? Är du hemma oftast när du använder den och då mest använder hemmets wifi?

Efter att du har fått klart för dig hur du använder din telefon så är det dags att börja jämföra priserna för likvärdiga abonnemang. Be säljaren att ge dig information om priserna för de aktuella tiderna på dygnet du ringer mest, jämför gärna priserna på nätet innan du bestämmer dig att byta.

Ringer du mest till familjen eller ett fåtal kompisar? I så fall kan det vara bra att alla i familjen eller bekantskapskretsen/vänner har samma operatör eftersom priset då kan bli mycket lägre. En del har tom gratis samtal emellan familjemedlemmar.

Använder du mobilen utomlands? Att använda mobilen utomlands kan bli mycket dyrt. Undersök och be att få information om dels priser när du ringer från andra länder, dels när du tar emot samtal från Sverige.

Ibland lämnar täckningen mycket att önska. Kolla den innan du skriver på avtalet. Om du inte hittar den på operatörens sajt, hittar du den förmodligen på Post & Telestyrelsens sajt, www.pts.se.

Surfa med wi-fi

Planera din användning av datatrafik så slipper du slå i ditt abonnemangs datatak. Ladda hem appar, musik och annat när du befinner dig inom ett trådlöst nätverk. Se upp extra mycket om du har ett 4G-abonnemang. Då laddas data blixtsnabbt till telefonen, vilket såklart är bekvämt, men dataförbrukningen har en förmåga att springa iväg.

Lyssnar du till exempel på strömmande musik och byter låt efter bara några sekunder kan hela låten ha hunnit laddas till telefonens buffertminne. Då har du förbrukat ungefär fyra megabyte data i onödan.

Mobilutvecklingen går i rasande fart, och de som en gång var flaggskeppsmodeller sjunker snabbt i pris när ännu snabbare supermobiler släpps. TIPS: Ta reda på mobiltillverkarnas lanseringsdatum för årets modeller. Apple har till exempel hittills alltid lanserat nya iPhone i september och samtidigt offentliggjort lägre priser på föregångarna.

Skippa försäkringen

Räkna med en knapp hundralapp i månaden för att få din nya mobil försäkrad. Det är en väldigt hög premie för en pryl som förlorar halva sitt nyprisvärde efter bara ett år.

Troligen har du redan ett visst skydd genom din hemförsäkring, om än med något högre självrisk. Reklamationsrätten skyddar mot tillverkningsfel, och telefonen har också någon form av tillverkargaranti.

Byta operatör?

Kontakta först den nya operatören som i sin tur tar kontakt med din befintliga. De ska sköta allt det praktiska, inte du. Tänk på att du har rätt att ta med dig ditt gamla telefonnummer. Det kallas för nummerportabilitet. Ingå alltid ett skriftligt avtal, även om muntliga också gäller.

Nyhetsbrev
Få information om sparande, ekonomin och aktier varje vecka direkt i din mail.
E-post