Billån

Här på spara.com hjälper vi dig att hitta det bästa billån för dig när du behöver köpa en ny bil. Oavsett vilken bil man köper är det inte ofta man har råd att betala för hela bilen kontant. Gör därför som de flesta andra, ta ett billån.

 

Avbetalningar

När du tar ett billån är avbetalningstiden viktig. Det vill säga återbetalningstiden för ditt billån. Då billån har en högre ränta än exempelvis bolån, så är också avbetalningstiden kortare, vanligen på 5 eller 7 år. Därför är det viktigt att amortera på ditt billån, oavsett om det gäller din Mercedes, BMW eller Volvo. Oavsett om det handlar om avbetalning på en begagnad bil eller avbetalning på en ny bil, så är avbetalningstiden på ditt billån väldigt viktig.

Vilken återbetalningstid för ditt billån som blir aktuell för dig, beror helt på vilka förutsättningar du har. Vilket ekonomi du har och om du har jobb och så vidare. Det viktigaste är att du tar ett lån som du har råd med och väljer en återbetalningstid där du klarar av månadsåterbetalningen. Om du undrar hur många år som är rätt för dig så är ett enkelt räkneexempel följande: En ny bil kostar 120 000kr, vilket med en avbetalningstid på 5 år på lånet blir 24 000kr/år (2 000kr/mån. ex räntan på lånet), och en avbetalningstid på 7  år på lånet blir 17 142kr/år (1 428kr/mån. ex räntan). I fallet på en avbetalningstid på 7 år så blir den sammanlagda räntan större än för lånet på 5 år, som alltså betalas av snabbare. Därmed är det bättre att avbetala ett billån snabbare.

Avbetalningstid för ditt billån:

Nedan finns en lista på de vanligaste avbetalningsperioderna (antal år för en avbetalning) för ditt lån. När man ansöker om ett lån för att köpa sin bil, så bör man veta inom vilket antal år man avser att återbetala lånet. Kom ihåg att den totala räntan blir högre med tiden, så ett kortare lån är att föredra.

Billån 1 år Billån 2 år
Billån 3 år Billån 4 år
Billån 5 år Billån 6 år
Billån 7 år Billån 8 år
Billån 9 år Billån 10 år
Billån 12 år Billån 15 år

Om du istället är intresserad av att köpa en lastbil, grävmaskin eller någon annan typ av maskinfordon, så gäller ovanstående information även för dig. Däremot så är andrahandsmarknaden mer till din fördel när du ska sälja din maskin. Har du exempelvis en grävmaskin och säljer den efter 5-10 år, så får du vanligen tillbaka större delen av pengarna. Ett personfordon i form av bil, tappar ofta mer i värde under samma period. Köper du istället en personbil för att köpa privat så kanske du undrar om avbetalning eller leasing av bilen är bäst för dig. Rekommenderat är att köpa med ett bra billån, då leasing oftast innebär att det blir dyrare.

 

Nyhetsbrev
Få information om sparande, ekonomin och aktier varje vecka direkt i din mail.
E-post